Stress og pigger

Filmer med stor aktualitet i en hverdag som bringer familiene tettere.

På en kald vinterdag søker en gruppe pinnsvin sammen for å holde varmen, men ettersom de kommer nærmere begynner de å stikke hverandre med piggene. Øyeblikkelig fjerner de seg fra hverandre, men den kalde lufta gjør at de beveger seg nærmere hverandre igjen.

Dette er «pinnsvinets dilemma», en metafor som beskriver menneskets utfordring med nærhet og avstand til andre. Mari Kjølseth Bræin hentet metaforen frem igjen da hun i fjor høst skrev en artikkel i bladet Fosterhjemskontakt.

Metaforen ble opprinnelig lansert av filosofen Arthur Schopenhauer i 1851, og ble senere tatt i bruk av Sigmund Freud.  Den beskriver hvordan vi mennesker noen ganger på samme måte som pinnsvinet skyver hverandre unna. Selv om vi egentlig trenger hverandre. Det forteller Bræin, som er spesialrådgiver og psykologspesialist i RVTS Øst.

Roe stresset
Metaforen ble nylig overført fra tekst til film, og ble til den lille tegnefilmen «Pinnsvinets dilemma» produsert av Marthe Sveberg, illustrert av  Maria Våge Traasdahl. Sveberg har laget flere filmer for RVTS Øst, i Folk om lager hun korte videosnutter om «alt vi tror vi er alene om, men som vi faktisk er mange om». Filmen Når ordene ikke strekker til handler også om menneskers stresshåndtering, og er et beroligende budskap i en tid som er ekstra krevende for mange.
– I perioder med mye stress og høy usikkerhet, er det ekstra viktig å komme med et budskap som kan berolige og være til hjelp. Derfor gir vi råd om hvilke gode måter vi kan roe stresset på, sier Mari Bræin.

Spisse pigger
Filmene har stor aktualitet i en hverdag som bringer familiene tettere.
– I disse dager får vi ikke de vanlige pausene fra hverandre med jobb og skole. «Piggene» kan komme ut og forurense stemningen med kjefting, krangling og anklager. I tillegg kan stress, usikkerhet og bekymringer for økonomi og fremtid gjøre at piggene blir enda spissere enn vanlig, og noe som kan komme til å skade de som er i nærheten. Pandemien har medført økt isolasjon og ensomhet for mange. Avstanden til det sosiale fellesskapet er blitt større. Kulturarrangementer, treningsstudio og fotballtreninger er avlyst. Dermed er vi forhindret fra å bruke sosial kontakt slik vi mennesker instinktivt gjør når vi står ovenfor en trussel. Samtidig har situasjonen på en paradoksal måte gjort at vi må finne nye løsninger på vårt dilemma om nærhet og avstand.

Reetablere nærhet
– Konserter strømmes på Facebook fra artistenes eget hjem og vi kan oppleve en annen form for nærhet enn vi ville fått på en vanlig konsert. I mange hjem får man nå mulighet til å reetablere en form for nærhet som vanligvis forbindes med hytteturer og ferier. Tempoet reduseres og det blir tydelig for oss hva som egentlig er viktig. Og først og fremst handler det jo om vår relasjon til andre mennesker. Det å finne den riktige balansen mellom avstand og nærhet er en livslang oppgave, og «Pinnsvinets dilemma» kan minne oss om akkurat det, avslutter Bræin.

Filmene finner du på YouTube, se liste under.