
Barn og unge kan stå i fare for å utsettes for æresrelatert vold i forbindelse med sommerferien
Få gode råd om hvordan hjelpe hvis man har mistanke om at et barn eller en ungdom kan utsettes for en form for æresrelatert vold i sommer.
«Vold er enhver handling rettet mot en annen person som gjennom at denne handlingen skader, smerter, skremmer eller krenker, får denne personen til å gjøre noe mot sin vilje eller slutte å gjøre noe den vil» (Isdal 2000).
Begrepet vold i nære relasjoner brukes om vold og overgrep som rettes mot familiemedlemmer.
«Fem prosent av den norske befolkningen, like mange kvinner og menn, oppgir at de noen gang i oppveksten har blitt utsatt for alvorlig vold fra foreldre, mens over 20 prosent av kvinnene og nesten åtte prosent av mennene oppgir at de har vært utsatt for et seksuelt overgrep før de fylte 18 år. Nesten en tredjedel av befolkningen, 22 prosent av kvinnene og 44 prosent av mennene, oppgir at de har vært utsatt for alvorlig vold etter at de fylte 18 år» (NKVTS).
Å vokse opp med vold eller leve med vold som voksen, kan gi alvorlige helsemessige og sosiale konsekvenser for den enkelte. Å forebygge vold, og å avdekke og gi god hjelp til utsatte og utøvere, er derfor en sentral oppgave for offentlige myndigheter.
Kommuner og tjenester i Innlandet, Oslo og Viken, som ønsker råd og veiledning i å forebygge, avdekke og avverge vold og seksuelle overgrep, eller til sitt planarbeid mot vold i nære relasjoner, kan ta kontakt med RVTS Øst. Vi tilbyr også kurs og undervisning for ansatte.
Få gode råd om hvordan hjelpe hvis man har mistanke om at et barn eller en ungdom kan utsettes for en form for æresrelatert vold i sommer.
Konferanse om samarbeid om arbeid mot vold i nære relasjoner samlet flere hundre på Ullevål og digitalt.
Et viktig mål med fornyingen er at det skal bli enda enklere å jobbe selvstendig med kompetanseutvikling i grupper på arbeidsplasser.
Én av fem norske kvinner rapporterer å ha blitt voldtatt minst én gang, og halvparten av norske menn oppgir å ha vært utsatt for alvorlig fysisk vold, viser ny voldsstudie fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS).
God anmeldelse fra Psykologtidsskriftet av vår fagbok «Dialog om seksualitet».
Barnehageveilederen er en guide som skal bidra til å vise vei.
Vil du gjøre en forskjell? Nå er det snart påmeldingsfrist til et nasjonalt opplæringstilbud for deg som jobber med negativ sosial kontroll og æresrelatert vold i frivillige organisasjoner og i miljøer som du selv har tilhørighet til.
Ny ressursside fra RVTS-ene om seksualisert vold.
Snakkemedbarn.no er et digitalt opplæringsprogram om samtaler med barn, spesielt samtaler ved bekymring for om barnet er utsatt for vold eller overgrep. Nå tilgjengeliggjøres snakkemedbarn på tre samiske språk.
En podkastserie om Samuel (15), men også om andre barn i Norge som utsettes for alvorlig omsorgssvikt.
Du kan være en slik trygg voksen som kan gi et barn et signal om at de blir sett, gi dem en hilsen og et blikk, en tur eller en telefon.
Målet er å gjøre det lettere for fagfolk å snakke om kropp og seksualitet med ungdom og unge voksne.
Undervisningsopplegg om barn og følelser.
Kunnskap om behandling og oppfølging av personer som utøver og er utsatt for vold og seksuelle overgrep.
Verktøyet «PROFESOR» kan brukes til å hjelpe ungdom til en bedre seksuell og relasjonell helse, planlegge intervensjoner og forebygge tilbakefall.
Nå lanseres nye Snakke sammen, som gir mulighet til å øve på simulerte samtaler – enten alene eller sammen med kolleger.
Vi må tåle at det kan føles litt kleint.
«Play it right» skal gjøre profesjonelle tryggere på å snakke med unge voksne om sunn og skadelig seksualitet.
Seks direktorater står sammen om nasjonal faglig retningslinje for tidlig oppdagelse av utsatte barn og unge. Målet er å styrke oppdager- og handlingskompetansen hos ledere og ansatte i kommunen.
Rapport fra «De er alle barn»-konferansen.
Ny nettressurs og flere undervisningsfilmer.
Opptak og animasjonsfilm fra De er alle barn-konferansen.
Når barn og unge utøver en seksualitet som ikke tilsvarer deres alder eller modning må alle vite hva de skal gjøre. Det sier Astrid Johanne Pettersen fra Statens Barnehus. Les saken om konferansen «De er alle barn».
I helse- og omsorgstjenesteloven § 3-3a tydeliggjøres kommunens ansvar for å forebygge, avdekke og avverge vold og seksuelle overgrep. Kommuner som ønsker råd og veiledning, kan ta kontakt med RVTS.
Nettressurs som bygger på moderne traumeforståelse, utviklingspsykologi, tilknytningspsykologi og nevrobiologi. Portalen inngår i våre undervisningsopplegg.
Et sensitivert alarmsystem og et underutviklet reguleringssystem kan gi et komplisert symptombilde med omfattende reguleringsvansker. Se våre undervisningsfilmer om den traumatiserte hjernen.
Utveier.no er for alle som søker kunnskap om hvordan forebygge og håndtere radikalisering og voldelig ekstremisme. Den er utarbeidet av de regionale ressurssentrene om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging, som har et oppdrag om å bidra til samordning og sektorovergripende samarbeid innen dette fagfeltet.
Nettressurs for deg som møter barn og unge som kan være utsatt for negativ sosial kontroll, tvangsekteskap eller kjønnslemlestelse.
Noe seksuell atferd hos barn og unge kan bekymre oss og være direkte skadelig. Da er det viktig at du som voksen griper inn. Animasjonsfilm basert på «Trafikklyset» – utviklet av RVTS Øst og Statens Barnehus.
Nettressurs for alle som arbeider med sårbare mennesker i vanskelige livssituasjoner, og dermed i posisjon til å avdekke om en person kan være et mulig offer for menneskehandel.
Opplæringsplattform med samtalesimulering, artikler og filmer. Samtalehjelp til deg som er bekymret for et barn.
Vi følger 15 år gamle Samuel når han flytter på institusjon. Hvordan er det for ham, som er redd for sin egen far og bærer med seg vonde erfaringer? Du får også høre om hvordan det er å være dem som skal hjelpe. Tilgjengelig i alle podkast-plattformer!
Nettside fra alle RVTS- og KORUS-sentre. Målet er å heve behandlernes kompetanse om rus og vold.
Nettsted om sunn seksuell utvikling og håndtering av bekymringsfull og skadelig seksuell atferd
Vi respekterer og beskytter personvernet og personopplysningene dine. Les om bruk av informasjonskapsler (cookies) og om hvordan RVTS Øst bruker personopplysninger.