
Nettressurs om veteraner fra internasjonale operasjoner
Målgruppen er helsepersonell i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og i spesialisthelsetjenesten.
Traume betyr skade. Psykologiske traumer er skader i sinnet som følge av å ha vært utsatt for skadelig stressende hendelser. Slike hendelser kan være situasjoner der man opplever trusler mot liv og helse for seg selv eller andre man er knyttet til. Man kan oppleve dramatiske ulykker eller naturkatastrofer. Enda mer skadelig er det når mennesker utøver vold og overgrep. Aller mest skadelig er langvarige påkjenninger som omsorgssvikt, gjentatte situasjoner med vold og overgrep i nære relasjoner og krig. Selv om man har vært utsatt for hendelser som gir skadelig stress, slik at man opplever traumereaksjoner som søvnvansker, økt overvåkenhet og uro eller gjenopplevelser av hendelsen, er det vanlig at kroppen reparerer seg selv så reaksjonene går over. Men jo mer skadelige eller langvarig hendelsen er, jo større risiko er det for å utvikle psykiske lidelser relatert til skadene som er påført. For eksempel, kan man utvikle post traumatisk stress syndrom (PTSD).
Kommuner, kommunale tjenester og spesialisthelsetjenesten i Innlandet, Oslo og Viken som ønsker råd og veiledning i sitt arbeid for å sikre likeverdige helse- og sosiale tjenester til traumeutsatte, kan ta kontakt med RVTS Øst. Vi har også et omfattende egenutviklet kursmateriale som nettressurser, filmer og materiale for bruk i traumesensitivt arbeid. Vårt materiale kan brukes i direkte arbeid – av behandlere og andre hjelpere som møter traumatiserte barn og unge i sitt arbeid. Vi tilbyr også kurs og undervisning for ansatte.
RVTS Øst – Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging helseregion øst, har spisskompetanse på følgende fagområder.
Målgruppen er helsepersonell i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og i spesialisthelsetjenesten.
Undervisningsopplegg om barn og følelser.
Et helt nytt e-læringskurs som blir tilgjengelig via KS-læring, vil også bli synliggjort på den nye nettsiden.
Det kan være vanskelig å skille traumelidelser fra andre diagnoser. De kan ha like symptomuttrykk, og konsekvensene for barna kan være alvorlige.
Ny nettressurs skal gi hjelpere tilgang til oppdatert traumeforståelse.
Artikkel om barn i fosterhjem og kriser, trykket i Fosterhjemskontakt 3/20.
Dukkene i RVTS Østs traumesensitive verktøykasse er laget på innsiden av Bretvedt fengsel og forvaringsanstalt.
Filmer og fagtekster som er laget for fosterforeldre og kommunale barnevernstjenester.
Filmer med stor aktualitet i en hverdag som bringer familiene tettere.
Seks direktorater står sammen om nasjonal faglig retningslinje for tidlig oppdagelse av utsatte barn og unge. Målet er å styrke oppdager- og handlingskompetansen hos ledere og ansatte i kommunen.
Det er nå utviklet kompetansemoduler for kommunene om veteranarbeid.
Uttesting og opplæring om sansemotorisk traumebehandling ved RVTS Øst.
Artikkel fra Fosterhjemskontakt 5/18
Karin Holt,brenner for alle som står i en hjelperrolle, enten de jobber i spesialisthelsetjenesten eller kommunale tjenester.
Manual for stabilisering og ferdighetstrening etter traumatiske hendelser er utarbeidet av Modum Bads traumepoliklinikk i Oslo og Regionsenter for barn og unges psykiske helse, av: Torunn Støren, Sveinung Odland og Helen Johnsen Christie. Manualen er utviklet for stabilisering av symptomer og plager hos ungdom som har opplevd alvorlige og belastende hendelser. For noen av disse ungdommene … Continued
Traumesensitivt.no tar utgangspunkt i kunnskap om utviklingstraumer. RVTS Øst tilbyr også «Verktøykassen. De tre gode hjelperne»: et konkret materiale som kan benyttes i direkte arbeid med traumatiserte barn og unge.
Ressursportal om psykososial oppfølging av asylsøkere og flyktninger.
Nettportal som bygger på moderne traumeforståelse, utviklingspsykologi, tilknytningspsykologi og nevrobiologi. Portalen inngår i våre undervisningsopplegg.
SMART (StressMestringsAktiviteter for RobusthetsTrening) er en app som gir hjelp til å roe ned, sove bedre, håndtere irritabilitet, stoppe negativ tenkning og mestre andre livsutfordringer. Last den ned i App Store eller Google Play.
E-læringsprogram for alle som arbeider med asylsøkere og flyktninger. Viser hvordan plager som følge av krig og flukt kan komme til uttrykk og hva man kan gjøre for å hjelpe.
E-læringsprogram om traumearbeid som kan benyttes av alle som arbeider med traumatiserte pasienter.
Et sensitivert alarmsystem og et underutviklet reguleringssystem kan gi et komplisert symptombilde med omfattende reguleringsvansker. Se våre undervisningsfilmer om den traumatiserte hjernen.
Nettportal om kriser, katastrofer, militært innsatspersonell, tjeneste i katastrofeområder og terror.
Nettressurs for tjenesteapparatet. Kan også brukes til opplæring.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Nettressurs som gir traumeforståelse om voksne.
Vi respekterer og beskytter personvernet og personopplysningene dine. Les om bruk av informasjonskapsler (cookies) og om hvordan RVTS Øst bruker personopplysninger.