Avataren Frida hjelper deg 

Stadig flere barn og unge selvskader, og stadig flere av oss må klare å snakke om selvskading. Utbredelsen av selvskading henger sammen med fremveksten av sosiale medier, og dette må vi som jobber med barn og unge vite noe om for å klare å være til hjelp.

For å bli tryggere på å snakke om selvskading er det lurt å øve. Derfor har RVTS Øst laget et spill i form av en avatar som har fått navnet Frida. Frida er ei jente på 16 år som strever med selvskading, og problemene utspiller seg på sosiale medier.

Gratis webinar

Siden Frida er en ny avatar, har vi laget et gratis webinar som er åpent for alle. På webinaret treffer du også en forsker som gir fagkunnskap om norsk ungdom og selvskading, i tillegg til at du får møte ulike hjelpere som har fått testet spillet.

Så lenge du melder deg på innen 13. mai, har du tilgang til innholdet en hel måned etterpå. Frokostwebinaret arrangeres 14. mai 8.30–9.30.

Meld deg på her

En avatar som skal hjelpe deg som hjelper?

Se en kort promofilm og hør spesialrådgiver Hannah Lydvo fra RVTS Øst forklare mer om hvorfor vi har utviklet Frida:

«Man kan spille alene, eller sammen med andre. Uansett er spillet ment som et utgangspunkt for refleksjon og samtale, bevisstgjøring av hvilke holdninger man har, og hvilke følelser temaet vekker hos deg.»

Hannah Lydvo, spesialrådgiver RVTS Øst 

Øving gjør tryggere

I spillet går du inn i rollen som klassekontakten til Frida, og målet med spillet er å finne måter å snakke med henne på som gjør at hun blir trygg på deg, og klarer å fortelle deg at hun har det vanskelig.

Finnes den perfekte samtalemetoden? Nei, tenker vi. Vårt mål er at hjelpere skal bli tryggere til å ta samtaler som kan oppleves vanskelige, på en måte som gir mening for begge parter. I filmen hører du helsesykepleieren som har fått testet spillet, som setter ord på at hun ble opptatt av å forsøke å gjøre det «korrekte», men gikk på akkord på egen magefølelse. Et viktig mål med spillet er at du skal sitte igjen med større selvtillit i hva du har av kompetanse – og våge å ta det i bruk, slik at du kan kombinere både magefølelse og fag.

«Det har vært en veldig økning i forekomsten av selvskading blant ungdom spesielt. Den siste studien vi gjorde i Norge, viser at 16 % av ungdommene som går på ungdomsskole eller videregående, sier at de en eller annen gang har skadet seg selv med vilje.»

Anita J. Tørmoen, førsteamanuensis NSSF